Docracy.com, juridisch advies 2.0

Hoe stel ik een Non Discloser Agreement op? Wat zet ik in mijn algemene voorwaarden? Hoe moet ik mijn intellectuele eigendom beschermen? Deze en nog veel meer van die vragen rond wetgeving kruisen het pad van creatieve professionelen. Je legt je oor te luister bij een collega-zelfstandige, of je hebt ergens wel een nonkel steken die je helpen wil, of je neemt een kijkje op Docracy.com, een gratis web-platform dat open-source juridische documenten aanbiedt!

Het verhaal van Matt en John

Docracy.com is één van die succesverhalen, waarbij twee jonge smarties een teleurstelling omzetten in een goed idee: oprichters Matt Hall and John Watkinson ondervonden zelf last bij het opstellen van degelijke juridische documenten.

De eerste versie van Docracy kreeg gestalte op TechCrunch Hackathon. Al snel werd het opgepikt door mensen met dezelfde frustratie, én door investeerders. Met de steun van onder andere First Round Capital en Vaizra Seed Fund, kregen Matt en John de kans om zich voltijds op Docracy te storten. Vandaag heeft het platform wegens bewezen diensten de kaap van de 10.000 gebruikers vlotjes overschreden. En laat daar nu nog enkele duizenden Vlamingen bijkomen.

Online opstellen, onderhandelen én ondertekenen

Je vindt er niet alleen honderden voorgekauwde juridische documenten. Gebruik Docracy ook om je contract online te laten verifiëren door andere gebruikers. Daarnaast laat het platform toe om online te onderhandelen, je documenten te laten ondertekenen en ze getekend te bewaren. Een ‘sign request’ sturen, het is eens wat anders dan een ‘friend request’. Let wel op: achter Docracy zit geen bataljon aan juristen die jouw contractvoorstel tot op de letter nalezen. Wel biedt Docracy  een gratis platform waarbij je door eenvoudig online overleg met een massa andere gebruikers, die op dezelfde obstakels stoten als jij, tot bruikbare documenten komt. Enkele voorbeelden.

Extra tip 

Nu we toch in het juridisch sfeertje zitten, gooien we er nog een tip bovenop. Bezoek ook eens de website van Agentschap Ondernemen. Je krijgt er een hoop tips specifiek rond Intellectuele Eigendom (IE). Hoe belangrijk het is om je auteursrecht te beschermen, welke wettelijke en persoonlijke valkuilen er zijn, en hoe je daar nu best aan begint. Agentschap Ondernemen zet het online voor je op een rijtje, organiseert regelmatig infosessies en biedt ook een gratis IE-scan met het doel je beschermstrategie te optimaliseren. Weer een puntje bij op de to-do-lijst!

 

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!