Ontdek Firefox OS en Ubuntu Mobile OS, twee nieuwe mobiele besturingssystemen

Naast Apple’s iOS, Google’s Android, Microsoft’s Windows Phone en BlackBerry OS verwelkomen we twee nieuwe spelers op de markt van mobiele besturingssystemen. Firefox OS en Ubuntu Mobile OS.

Screen Shot 2013-02-24 at Sun February 24 - 1.06.56 PM

Firefox OS

Firefox OS is een op Linux gebaseerd mobiel open-source besturingssysteem gekend onder de codenaam “Boot to Gecko”. Het grote voordeel bij het bouwen van Firefox OS apps is dat je gebruik kan maken van HTML5, CSS en JavaScript. Daardoor valt het ontwikkelen van Firefox OS apps in het bereik van webontwikkelaars die reeds vertrouwd zijn met deze technologieën. De eerste smartphone waarop Firefox OS draait is de Alcatel One Touch Fire die afgelopen week op het Mobile World Congress in Barcelona werd gedemonstreerd (en die je hieronder kan zien). Twitter en Facebook hebben ook al aangekondigd dat ze beschikbaar zullen zijn op de eerste toestellen uitgerust met Firefox OS. Dit zit dus goed.

alcatel-one-touch-fire-512a5f21f0337

Mogen we binnenkort smartphones met Firefox OS in België verwachten? Niet echt, Polen gevolgd door Spanje zijn de eerste Europese landen waar smartphones met dit nieuwe OS zullen worden verkocht. Daarnaast staan Latijns-Amerikaanse landen als Brazilië, Colombia en Venezuela op de lijst. Dit zijn allemaal landen waar nog veel groei in mobiele telefonie te verwachten valt en waar voornamelijk goedkopere modellen met Firefox OS zullen worden verkocht.

Wil je meer weten over de filosofie achter de interface en het design van dit nieuwe mobiele besturingssysteem dan neem je best de Firefox OS Design Principles door. Een interactieve demo van de interface vind je op de website van Firefox engineer Paul Rouget en ontwikkelaars kunnen hun apps testen via deze handige Firefox OS Simulator addon. Nieuwsgierige ontwikkelaars vinden de documentatie op de Mozilla Developer website terug en user experience designers houden best de Mozilla UX blog in de gaten.

Hieronder een live demo video:

Ubuntu Mobile OS

Screen Shot 2013-02-24 at Sun February 24 - 1.01.00 PM

Ubuntu verkoopt zijn verhaal helemaal anders. Ubuntu brengt immers functionaliteiten van jouw computer naar jouw telefoon en van jouw telefoon naar jouw computer. We kennen het probleem. Jouw besturingssysteem op jouw computer is helemaal anders dan dat op jouw telefoon. Applicaties op jouw computer kan je niet zomaar op jouw telefoon draaien en ook omgekeerd lukt dit niet. Met Ubuntu Mobile OS behoort dit tot het verleden. Dit besturingssysteem werkt op smartphones, tablets, computers en zelfs TV’s!

In plaats van enkel apps op basis van HTML5 toe te laten zoals bij Firefox OS kan je voor Ubuntu zowel native apps – die sneller werken – als HTML5 apps ontwikkelen. Het beste van beide werelden dus.

Op gebied van interactie en design stelt Ubuntu Mobile OS zeker niet teleur. Ze maken komaf met de lock screen en maken net zoals Windows 8 handig gebruik van de edges van jouw toestel. Door middel van veegbewegingen vanuit alle vier randen van de telefoon of tablet komen functionaliteiten tevoorschijn. Verborgen, maar makkelijk te ontdekken, wat resulteert in een eenvoudige en rustige interface. Maar dit is niet alles, door middel van spraakherkenning kan je allerhande opdrachten uitvoeren en via Ubuntu One worden jouw bestanden met de cloud gesynchroniseerd.

Kortom, Ubuntu lost zowat alle problemen op. Werkt op alle platformen, komt met een moderne interface, een cloudoplossing, integreert spraakherkenning,… Nu nog wachten op de eerste telefoons met Ubuntu voorgeïnstalleerd, maar dat is nog niet voor meteen. Eind deze week kan je een demo versie van Ubuntu Mobile OS downloaden en installeren op jouw Nexus aparaten (Google Nexus 4 en Nexus 7). Jawel, Ubuntu Mobile OS kan op een heleboel Android toestelling worden geïnstalleerd. Let wel, het gaat hier over een demo versie. De bugs moet je er dus maar bijnemen.

User experience designers hebben weer ‘n pak huiswerk en kunnen in afwachting van de eerste Ubuntu smartphones de Ubuntu Design Guidelines doornemen. Ben je geen designer ontdek dan de key features op deze overzichtspagina. Hieronder een lange introductie video gevolgd door een live demo.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!